Vakıf Faaliyetleri

a- Vakıf, felaket veya savaş nedeniyle evlerini, yurtlarını kaybeden ve korumasız kalan kişilerin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kendilerine yiyecek, giyecek, battaniye ve çadır gibi geçici barınma yardımları yapar.

Mağdurları, yakınları veya hayırsever vatandaşların yanlarına yerleştirir. Aşevleri ve iskân merkezleri kurar. Gerektiğinde felaketzedelerin yerleştirilmesi amacıyla misafirhaneler inşa eder, satın alır, kiralar veya bu amaçla kurulan tesislere ortak olur. Vakıf yapacağı yardımları ayni olarak felaket bölgelerine ulaştırmakta güçlükle karşılaşırsa mağdurlara nakdi yardımda bulunur.

b- Vakıf, kimsesiz çocukların barınmaları için gerekli yurt, ev, pansiyon gibi müesseseleri inşa eder, satın alır veya kiralar. Eğitimlerin sağlanması için okullar, kurslar vb. eğitim kurumları kurar, inşa eder, kiralar, satın alır veya mevcut eğitim kurumlarıyla anlaşarak çocukların eğitiminin en iyi şekilde yapılmasını sağlar.

c- Vakfın kimsesiz çocuklara desteği, kendi başlarına ayakta kalabilecekleri şekilde yetişene kadar devam eder. Gerekirse iş kurmalarına destek olur veya bir işe yerleşmelerine yardımcı olur.

d- İyi bir eğitim ve terbiye alamamış her insan yardıma muhtaç duruma düşeceğinden Vakıf, tüm gençlerin eğitim ve öğrenimlerine katkıda bulunur. İmkânları ölçüsünde burs, ayni yardım ve destekleyici kurslar ile onlara destek olur. Vakfın tesislerinden yararlanma hakkı öncelikle ülkemizde veya yurt dışında felakete maruz kalmış kimseler veya onların çocuklarınındır. Ancak eğitim alanındaki kurum veya yardımlardan, zeki fakat imkânları kendi başına tahsiline yetmeyen gençlere de yararlandırılır.

e- Vakıf, tüm bu çalışmalar için gayrimenkul edinebilir, bina veya tesisler inşa edebilir, kiralayabilir. Anaokulları, orta dereceli okullar, lisans veya yüksek lisans düzeyinde eğitim veren kurumlar kurabilir, işletebilir. Ayrıca sığınaklar, barınma yerleri, misafirhaneler, yurtlar, pansiyonlar ve dinlenme amaçlı tesisler, spor tesisleri kurar ve işletir. Her türlü kütüphane, mescit, laboratuvar, huzurevi, hastane, klinik vb. müesseseleri kurar ve işletir.

f- Vakfın sahibi, ortağı veya işletmecesi bulunduğu kurumlardan faydalanma şartları ve faydalananların uyacakları esaslar topluca yada her kurum için ayrı ayrı olmak üzere mütevelli heyet veya onun atayacağı yönetim kurulunca yönetmeliklerle belirlenir. İşbu yönetmeliklere uymayanların Vakıf’la ilişkileri kesilir.

g- Vakıf, dünyada zulme uğrayan kimseleri tanıtmak ve gerekli desteği sağlamak amacı ile sesli veya görüntülü yayınlar yapar, miting ve gösteri yürüyüşler tertipler; spor organizasyonları, yarışmalar, müzayedeler tertipler; anma geceleri ve konserler organize eder.

h- Vakıf, mal varlığını geliştirmek amacıyla her türlü ticari, sınai, kültürel ve zirai faaliyette bulunur. Konserler, paneller, yarışmalar, çekilişler, yardımlaşma toplantıları, müzayedeler organize eder. İşletmeler kurar, kurulu bulananları satın alır veya ortak olur.

j- Vakıf, kanunlar dairesinde gerekli izinleri aldığı takdirde yurt içinde veya dışında benzer amaçlarla faaliyet gösteren dernek, teşkilat, vakıf vb. kurum veya kuruluşlarla iş birliği yapar, üye olur, kurumsal gelişimlerini destekler veya destek alır.

k- Vakıf, Yurt içinde ve yurt dışında Kreş, Anaokulu, İlk, Orta ve Yüksek Eğitim ve Öğretim gibi Özel Eğitim Kurumlarını ilgili mevzuat dahilinde gerekli müsaadeler alınarak her seviyede eğitim ve öğretim kurumları (ilköğretim, kolej, yüksek okul, üniversite, enstitü, kurs, yurt, kütüphane, bilimsel araştırma-geliştirme ve dokümantasyon merkezleri), sosyal, kültürel ve spor tesis ve merkezleri açar, kurar, çalıştırır, ortak olur, yaşatmak için gerekli çalışmaları yapar.

l- Vakıf, amaçları doğrultusunda eğitim, kültür, sanat konularında kurslar açar, bu konularda yapılan projelere maddi destek olur, gösterimler düzenler, seminer, konferans ve fuarlar organize eder. Yurt içi ve yurt dışında fikir, sanat, kültür, fen ve teknoloji sahalarında bilimselliği kabul edilen ve uygun görülen eserleri basar, çoğaltır, yayınlar.

m- Yükseköğretim ve eğitimde Lisans/Yüksek Lisans, Doktora çalışmalarını yaptırır, özel ve Kamu Kurum ve Kuruluşları için her türlü ilmi ve hukuki araştırmaları destekler.

n- Yurt içinde ve dışında yerli ve yabancı fikir ve sanat eserleri sahipleri ile bunları üretenlere ayni ve nakdi yardımlarda bulunur, fikir, sanat, kültür, fen ve teknoloji sahalarında, ulusal ve uluslararası yarışmalar tertip eder ve ödüller verir.

o- Yaşlı, engelli ve muhtaç kişilere, hastalara her türlü yardımda bulunur ya da bulunan kurumlara destek olur.

p- Vakıf, amaca uygun Mütevelli Heyeti tarafından belirlenecek diğer hizmetleri gerçekleştirir.